Välkammat men naturligt rufsigt!

•  De tips på produkter som föreslås här är författarens personliga favoriter, inte klubbens rekommendationer.

Självlockigt och naturligt rufsigt hårsvall, det drömmer vi väl alla om? Och det finns lika många sätt att fixa det på din hund som att styla ditt eget hår. Här delar Lotta Stokstad, Jolos Kennel, med sig av sina bästa tips.

För det första måste man börja i tid med den lilla valpen – visa att det här är en stund som inte kan trilskas bort och att det faktiskt är mysigt att ha mattes fulla uppmärksamhet. Så i början är det bra att kamma ofta, även om det inte behövs, och framför allt inte sluta om valpen protesterar och avsluta alltid med mys.

Jag kammar alltid, har inte ens en borste. Borsten tar bara på ytan och sliter mer på pälsen, enligt min uppfattning.

Börja med gles kam. På valpar eller små hundar tycker jag Dogmans kam med glesa roterande piggar är bäst, den är snäll mot hud och utstickande knän. På äldre pälsrika hundar är Spratt nr 69 överlägsen. Den har en antistatisk effekt som är väldigt bra.

Börja med att kamma igenom hela hundens rygg, sidor, hals benens in och utsida och magen, med gles kam. Känn igenom pälsen om du känner tovor, red då ut dem en efter en. Spreja eventuellt med utredningsspray – färdigköpt eller en egen balsam- vattenblandning. Dränk tovan och börja i en ände med spetsen på kammen. Sedan är det bara att jobba på, det finns inga genvägar, varken för dig eller hunden. Är det mycket tovor får man ta några i taget.

När pälsen är genomkammad med gles kam gör man om proceduren med en tätare. Runt nos, mun och ögon på samma sätt, men här tvättas med en blöt pad först och avslutas med en fin luskam som tar bort allt grums. Avsluta med att spraya över hela pälsen med antistatspray.

Det här gör jag 1-2 ggr i veckan, beroende på pälsens beskaffenhet.

När det börjar kännas hopplöst och man undrar varför man valde en pälsras, då är det dags för bad/dusch. En smutsig päls är omöjlig att få fin man bara kammar och kammar – och sedan ser den likadan ut efter en halvdag. Dags för bad, alltså.

Jag börjar med att kamma igenom, men inte lika noga, kollar bara tovor tar ut tofsar och kammar ut dem.

Sedan är det dags att blanda till schampo och balsam. Då går min Lisen in och lägger sig bakom duschväggen och väntar. Jag använder just nu Laser Lites produkter. Till vardags Lanolin schampo och balsam med en kapsyl Laser Lites Silk i, när det behövs lite grövre rengöring Laser Lites Stripping Schampo och Drape Balsam.

De blandas enligt instruktionen på flaskan. Sedan är det en hund i taget in i duschen som gäller. Blöt pälsen ordentligt, schamponera, jag kramar runt schampot, gnuggar inte, på med lite vatten, krama runt lite till och smutsen rinner av. Sedan noggrann sköljning, allt schampo måste bort.

Balsamblandningen sprutas på lite i taget och fördelas i pälsen, överallt under benen bröstet med mera. Skölj INTE ur – eventuellt duschar jag lite vatten över för att kunna fördela balsammet bättre, men skölj inte ur.

Jag fönar aldrig mina hundar, då försvinner alla lockar. Jag har lärt dem att efter att jag torkat dem så gott det går – kom ihåg att torka ur öronen ordentligt – och har låtit dem rusa runt som galningar i lägenheten en stund, då bäddas de ner i soffan i handdukar och fleecefiltar. Där ligger de tills de är så gott som torra och inte fryser längre. Då kommer de upp och ruskar på sig och pälsen blir fin.

Detta funkar för oss. Lilla Ester vill ju helst ligga på mig och torka, men nu har hon vant Lisen med att hon ligger på henne i stället.

Efter den här behandlingen känns det helt rätt med pälshund igen. Kamningen går som en dans i alla fall i två veckor framåt.

Angående trimning: Våra hundar ska ju vara helt oklippta, men det innebär ju inte att man inte måste trimma runt tassar och hygienområden. Jag tycker att man ser väldigt bra hur lång pälsen är runt tassarna när man duschar dem. Då brukar jag kolla och sedan klipper jag när de är torra.

Jag klipper med en sax med rundad spets ungefär där klorna slutar och jämnar av uppåt så att det ser oklippt ut. Eftersom det är så lite trimning har jag inte investerat i en dyr trimmer utan har köpt två billiga på Clas Ohlson ­ de använder jag att klippa med runt anus, vulvan och lite långt ner på magen och på insidan av låren om de får mycket tovor där.

Hår i öronen rycker jag med fingrarna eller pincett om det behövs, men inte i samband med duschningen. Jag tror det är bäst att irritera öronen så lite som möjligt – rycker bara om det är mycket hår eller om hunden verkar besvärad. Viktigast är att vara noga med att torka torrt efter dusch och bad.

Bild 6Lisen i duschen

Lisen beredd på dusch.

bild 7

Laser Lites produkter och blandflaska

bild 1

Dogman liten luskam för ögonvrår, en fin kam och en med glesa roterande piggar.

bild 2

Spratt 69, 71 och 67

bild 3

För trimning och klippning.

bild 4

Life Savers för matte!

bild 5 badad Ester

Nybadad Ester på tork.

Har DU smarta tips att dela med dig av? Skicka gärna dina föslag till web@srtbk.se så kanske de kommer med här på sidan.