Hantering och pälsvård
Av Cecilia Westin
Grattis ni har köpt en hund som kräver pälsvård, ni kanske har valt den för dess underbara temperament men är inte intresserade av pälsvård, då skall den klippas kontinuerligt (ca var 8 - 10 vecka) den kräver ändock pälsvård för att den inte skall bli tovig och smutsig, men inte samma omfattning.
Valpen
Skapa en vårdstund, den lilla valpen som du fått, är från uppfödaren redan van att hanteras och säkert också både kloklippt, borstad och badad, nu är det bara för dig att fortsätta, börja direkt första dagen/veckan detta skall bli lika naturligt som att gå på promenad.
Välja en tid och dag brukar vara det bästa så att det blir en rutin både för er och hunden.
Små raser kan man välja om man vill ha i knät när man vårdar eller om man vill ha den på ett bord. Om man väljer att ha hunden på ett bord skall man alltid ha hunden i koppel så att den inte kan hoppa ner och skada sig!
Större raser arbetas alltid lättast om de står på ett bord.
Om man föredrar att jobba på ett bord skall vara stadigt och anpassat till hundens storlek, efter regeln så litet som möjligt för att hunden inte skall komma för långt ifrån dig.
Vilket som är det en fördel om man har en fäll eller matta som bidrar till att få hunden att koppla den till vårdstunden. Själv brukar jag ha en mjuk badrumsmatta från IKEA som jag lägger på bordet och sedan står eller ligger hunden på den.
Rutiner gör också att det inte bildas stora hårda tovor som är både plågsamma att ha och att befrias från.
Hundar som bara blir borstade för att bli tovbefriade kommer aldrig att uppskatta sin vårdstund, därför är rutinerna viktiga.
Från första början med den lilla valpen kanske vårdstunden tar ca 5 minuter när sedan unghundspälsen börjar komma och valppälsen börjar släppa den så kallade ”tovåldern” kommer det att krävas mera tid för vård.
Tovor skapas av fukt, smuts och mekanisk nötning ex bakom örat (de brukar jag kalla kärlekstovor då vi skapar dem när vi kliar hunden där) i armhålan, i ljumskar och mellan bakbenen. Första vägen till en tovfripäls en renpäls.
Vid all hantering gäller att valpen känner sig trygg, till skillnad från oss människor så går det INTE att trösta en hund, tröstande tonfall och mjukt klappande monotona rörelser ökar bara på hundens osäkerhet! Använd ett stadigt tonläge och beröm när hunden gör rätt ”bra nu gör du rätt” detta är ju inget farligt. Din pälshund skall detta göras mint 1 gång /vecka under resten av hundens liv!
Om man väljer att lämna in sin hund för frisering och pälsvård kommer man i alla fall behöva ha den veckovisa vårdstunden men kanske om man väljer en kortare päls tar detta inte så lång tid. Hunden som skall gå till hundfrisören måste också tränas att stå på bordet då det är så man jobbar som hundfrisör.
Vårdstund och rutiner
Dagligen:
Ögon, rengör under ögat från smuts och tårvätska. Kanske pälsen är så lång att den faller ner i ögonen då måste man se till att tofsen är tovfri och sitter på plats som den skall.
Könsorgan och ändtarmen kolla så inget skräp eller avföring har fastnat, rengör och kanske det behövs klippas bort lite hår som gör att avföringen fastnar.
Tänder kolla noga och borsta gärna, när valpen har börjar fälla tänder kan det bildas smuts mellan gamla och nya tanden och det är en ren ekonomisk vinst att borsta tänderna på sin hund varje dag, tandstensbortagning är oerhört kostsamt. Hundens tandhygien är lika viktig som för oss och skapar man en rutin liknande den vi själva har kommer hunden att tycka att det är helt okej och blir en vana precis som den vi skapar för våra barn.

Veckovis:
Öronen lukta och titta så det ser rent ut, örat skall lukta som den övriga hunden, sur lukt eller kladdig vätska rengörs med en fuktad bomullsrondell som du trär på ditt pekfinger. Pilla så lite som möjligt i hundens öra och låt håret vara kvar om det inte lossar av sig själv.

Tassar, kolla under och mellan tårna och trampdynorna (smuts kan samlas mellan trampdynorna och bil-dar då hårda klumpar som kommer att kännas som ”sten i skon”, om något fastnat pilla bort eller om det sitter hårt kan man behöva schamponera ur tassen.
Är det långt hår mellan trampdynorna råder jag att klippa rent, använd en liten böjd sax. bild#
Klippa klor, på en liten hund görs enklast genom att man har hjälp av någon som håller hunden i famnen som på bilden# eller att man lägger hunden på rygg mellan sina ben bild# (det sistnämnda kräver dock att hunden.
Den stora hunden är enklast att ha på bordet eller på golvet stående och sedan lyfter man benet o tassen så som man gör när man skor en häst, då ser man tydligt klon och dess pulpa. Klipp med bestämdhet uppifrån och
ner på klon se bild#är bekväm med att ligga på rygg i knät, man får under inga omständigheter tvinga hunden till ryggläge, detta måste tränas in, enklast genom att varje dag ge hunden en
mysstund på rygg medan man kliar på magen. När ni klipper klor på hunden vill den oftast återta sin tass, det som är viktigast här är tålamod, håll i, tassen, men inte
emot, om hunden drar åt sig tassen håll kvar men följ med i hundens rörelse, håller ni emot kommer det att göra ont och det blir en kamp mellan dig och hunden och det kan också göra ont i både tass och ben.

Viktigt att veta är att klotången är färskvara en klotång varar ca 1 år till 1 hund sedan skall den slipas eller bytas ut. Klotången skall klippa av klon inte klämma av den därför skall den vara vass och du skall klippa med ett bestämt tryck. Om olyckan är framme och ni råkar klippa hål i pulpan, kom ihåg vad jag nämnt innan att inte trösta bäst är att bara klippa vidare och låtsas som det regnar, man kan oftast stoppa blödningen med hjälp av potatismjöl. om ni känner er osäkra på kloklippnings momentet råder jag till att gå till någon och få hjälp, de flesta zoobutiker hjälper till med kloklippning och även hundfrisörer sköter ”bara” kloklipp.
Borsta igenom hunden, använd en karda, gärna en flexikarda som på bilden och bena upp pälsen så att ni ser ända ner till hundens hud, arbeta bakifrån (då kan valpen få sätta sig när den inte orkar mer, valpar har inte ork så länge) och fram och nerifrån.
Det sista man gör är att dra kammen genom för att vara säker på att det är tovfritt.
Tänk nu på att detta är något som skall vara kul för både dig och hunden och där- krävs det rutiner och ett intresse, jag råder alla som känner att pälsvården inte är rolig att klippa sin hund i en kort och praktisk frisyr, antigen lär du dig själv hur man gör eller så lämnar du in på salong, vilket du än väljer så kräver även detta rutiner.
En fullpälsad hund är en fröjd för ögat och själen.
