I farten

Historik


Russkaya Tsvetnaya Bolonka betyder Liten rysk färgad knähund och kallas i dagligt tal för Bolonka eller RTB.

De första hundarna importerades 2006 och 2007 registrerades de första kullarna i SKK's annexregister.
Först hösten 2012 var rasstandarden översatt och godkänd och den 1 januari 2013 fick rasen utställningsrättigheter i Sverige.Russkaya tsvetnaya bolonka är inte en speciellt gammal ras. I rasstandarden sägs att den första kombinationen mellan bichon frisé, shih tzu och lhasa apso gjordes 1951. Det som eftersträvades var en liten (20-24 cm) enfärgad pälsrik hund. 1962 namngavs rasen tsvetnaya bolonka och 1966 erkände Ryska Jordbruksministeriet rasen. Under 1980-talet ökade rasen i popularitet och den nationella rasklubben bildades 1999. Till Sverige kom de första hundarna 2006 och de första kullarna föddes 2007.


Användningsområde

Sällskapshund.


Hälsa

Det är i dagsläget inte känt om det finns rasbundna hälsoproblem eftersom antalet individer i Sverige är för få (2015).


Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja. Hundarna är mycket lättlärda. Man behöver i regel bara visa en gång vad man vill att hunden ska utföra så förstår den. De vill vara till lags och trivs bäst i sällskap med familjen/ägaren. Som de flesta små hundraser kan den bli mycket gammal.


Storlek och utseende

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. En liten vit fläck på bröstet och tårna tolereras. Viktigt är att färgen är stark och klar.


Pälsvård

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.


Övrigt

Rasen är inte än godkänd internationellt (FCI) men är godkänd, förutom i hemlandet Ryssland, bland annat i de nordiska länderna, Tjeckien, Polen, Irland, Lettland, Litauen, Tyskland med flera och har utställningsrättigheter (Grupp 9) i dessa länder.


SKK's standarkommitté har ändrat den svenska stavningen till russkaja tsvetnaja bolonka, klubben behåller dock den ursprungliga. I många länder kan man finna rasen under namn som bolonka swetna eller namn där ordet för "rysk" är utbytt med det för landet aktuella (exempel "russisk" i Norge)