I farten

Pälsvård

Bolonka är en ras med en päls somm ständigt växer och kräver därför en hel del pälsvård om man vill hålla den med lång päls.

Här följer lite tips och råd från några av våra uppfödare, Lotta och Cilla
De tips på verktyg och produkter som föreslås här är författarens personliga favoriter.

Det viktiga är att du hittar verktyg och produkter som passar dig och att du ger din hund regelbunden pälsvård.

Välkammat men naturligt rufsigt.

Av Lotta Stokestad


Självlockigt och naturligt rufsigt hårsvall, det drömmer vi väl alla om? Och det finns lika många sätt att fixa det på din hund som att styla ditt eget hår. Här delarLotta Stokstad, Jolos Kennel, med sig av sina bästa tips.


För det första måste man börja i tid med den lilla valpen – visa att det här är en stund som inte kan trilskas bort och att det faktiskt är mysigt att ha mattes fulla uppmärksamhet. Så i början är det bra att kamma ofta, även om det inte behövs, och framför allt inte sluta om valpen protesterar och avsluta alltid med mys.

Jag kammar alltid,harinte ens en borste. Borsten tar bara på ytan och sliter mer på pälsen, enligt min uppfattning.

Börja med gles kam. På valpar eller små hundar tycker jag Dogmans kam med glesa roterande piggar är bäst, den är snäll mot hud och utstickande knän. På äldre pälsrika hundar är Spratt nr 69 överlägsen. Den har en antistatisk effekt som är väldigt bra.

Börja med att kamma igenom hela hundens rygg, sidor, hals benens in och utsida och magen, med gles kam. Känn igenom pälsen om du känner tovor, red då ut dem en efter en. Spreja eventuellt med utredningsspray – färdigköpt eller en egen balsam- vattenblandning. Dränk tovan och börja i en ände med spetsen på kammen. Sedan är det bara att jobba på, det finns inga genvägar, varken för dig eller hunden. Är det mycket tovor får man ta några i taget.

När pälsen är genomkammad med gles kam gör man om proceduren med en tätare. Runt nos, mun och ögon på samma sätt, men här tvättas med en blöt pad först och avslutas med en fin luskam som tar bort allt grums. Avsluta med att spraya över hela pälsen med antistatspray.

Det här gör jag 1-2 ggr i veckan, beroende på pälsens beskaffenhet.

När det börjar kännas hopplöst och man undrar varför man valde en pälsras, då är det dags för bad/dusch. En smutsig päls är omöjlig att få fin man bara kammar och kammar – och sedan ser den likadan ut efter en halvdag. Dags för bad, alltså.

Jag börjar med att kamma igenom, men inte lika noga, kollar bara tovor tar ut tofsar och kammar ut dem.

Sedan är det dags att blanda till schampo och balsam. Då går min Lisen in och lägger sig bakom duschväggen och väntar. Jag använder just nuLaser Litesprodukter. Till vardagsLanolinschampo och balsam med en kapsylLaser Lites Silki, när det behövs lite grövre rengöringLaser Lites Stripping SchampoochDrape Balsam.

De blandas enligt instruktionen på flaskan. Sedan är det en hund i taget in i duschen som gäller. Blöt pälsen ordentligt, schamponera, jag kramar runt schampot, gnuggar inte, på med lite vatten, krama runt lite till och smutsen rinner av. Sedan noggrann sköljning, allt schampo måste bort.

Balsamblandningen sprutas på lite i taget och fördelas i pälsen, överallt under benen bröstet med mera. Skölj INTE ur – eventuellt duschar jag lite vatten över för att kunna fördela balsammet bättre, men skölj inte ur.

Jag fönar aldrig mina hundar, då försvinner alla lockar. Jag har lärt dem att efter att jag torkat dem så gott det går – kom ihåg att torka ur öronen ordentligt – och har låtit dem rusa runt som galningar i lägenheten en stund, då bäddas de ner i soffan i handdukar och fleecefiltar. Där ligger de tills de är så gott som torra och inte fryser längre. Då kommer de upp och ruskar på sig och pälsen blir fin.

Detta funkar för oss. Lilla Ester vill ju helst ligga på mig och torka, men nu har hon vant Lisen med att hon ligger på henne i stället.

Efter den här behandlingen känns det helt rätt med pälshund igen. Kamningen går som en dans i alla fall i två veckor framåt.

Angående trimning: Våra hundar ska ju vara helt oklippta, men det innebär ju inte att man inte måste trimma runt tassar och hygienområden. Jag tycker att man ser väldigt bra hur lång pälsen är runt tassarna när man duschar dem. Då brukar jag kolla och sedan klipper jag när de är torra.

Jag klipper med en sax med rundad spets ungefär där klorna slutar och jämnar av uppåt så att det ser oklippt ut. Eftersom det är så lite trimning har jag inte investerat i en dyr trimmer utan har köpt två billiga på Clas Ohlson ­ de använder jag att klippa med runt anus, vulvan och lite långt ner på magen och på insidan av låren om de får mycket tovor där.

Hår i öronen rycker jag med fingrarna eller pincett om det behövs, men inte i samband med duschningen. Jag tror det är bäst att irritera öronen så lite som möjligt – rycker bara om det är mycket hår eller om hunden verkar besvärad. Viktigast är att vara noga med att torka torrt efter dusch och bad.

Vissa badar frivillig

Dogman liten luskam för ögonvrår, en fin kam och en med glesa roterande piggar.

Spratts kammar nr 69, 71 och 67

För trimning och klippning.

Life Savers för matte!

Laser Lites produkter och blandflaska

Hantering och pälsvård

Av Cecilia Westin


Grattis ni har köpt en hund som kräver pälsvård, ni kanske har valt den för dess underbara temperament men är inte intresserade av pälsvård, då skall den klippas kontinuerligt (ca var 8 - 10 vecka) den kräver ändock pälsvård för att den inte skall bli tovig och smutsig, men inte samma omfattning.


Valpen

Skapa en vårdstund, den lilla valpen som du fått, är från uppfödaren redan van att hanteras och säkert också både kloklippt, borstad och badad, nu är det bara för dig att fortsätta, börja direkt första dagen/veckan detta skall bli lika naturligt som att gå på promenad.

Välja en tid och dag brukar vara det bästa så att det blir en rutin både för er och hunden.

Små raser kan man välja om man vill ha i knät när man vårdar eller om man vill ha den på ett bord. Om man väljer att ha hunden på ett bord skall man alltid ha hunden i koppel så att den inte kan hoppa ner och skada sig!
Större raser arbetas alltid lättast om de står på ett bord.
Om man föredrar att jobba på ett bord skall vara stadigt och anpassat till hundens storlek, efter regeln så litet som möjligt för att hunden inte skall komma för långt ifrån dig.


Vilket som är det en fördel om man har en fäll eller matta som bidrar till att få hunden att koppla den till vårdstunden. Själv brukar jag ha en mjuk badrumsmatta från IKEA som jag lägger på bordet och sedan står eller ligger hunden på den.


Rutiner gör också att det inte bildas stora hårda tovor som är både plågsamma att ha och att befrias från.

Hundar som bara blir borstade för att bli tovbefriade kommer aldrig att uppskatta sin vårdstund, därför är rutinerna viktiga.

Från första början med den lilla valpen kanske vårdstunden tar ca 5 minuter när sedan unghundspälsen börjar komma och valppälsen börjar släppa den så kallade ”tovåldern” kommer det att krävas mera tid för vård.


Tovor skapas av fukt, smuts och mekanisk nötning ex bakom örat (de brukar jag kalla kärlekstovor då vi skapar dem när vi kliar hunden där) i armhålan, i ljumskar och mellan bakbenen. Första vägen till en tovfripäls en renpäls.


Vid all hantering gäller att valpen känner sig trygg, till skillnad från oss människor så går det INTE att trösta en hund, tröstande tonfall och mjukt klappande monotona rörelser ökar bara på hundens osäkerhet! Använd ett stadigt tonläge och beröm när hunden gör rätt ”bra nu gör du rätt” detta är ju inget farligt! På din pälshund skall detta göras mint 1 gång /vecka under resten av hundens liv!


Om man väljer att lämna in sin hund för frisering och pälsvård kommer man i alla fall behöva ha den veckovisa vårdstunden, men kanske om man väljer en kortare päls tar detta inte så lång tid. Hunden som skall gå till hundfrisören måste också tränas att stå på bordet då det är så man jobbar som hundfrisör.


Vårdstund och rutiner


Dagligen:

Ögon, rengör under ögat från smuts och tårvätska. Kanske pälsen är så lång att den faller ner i ögonen då måste man se till att tofsen är tovfri och sitter på plats som den skall.


Könsorgan och ändtarmen: kolla så inget skräp eller avföring har fastnat, rengör och kanske det behövs klippas bort lite hår som gör att avföringen fastnar.


Tänder: kolla noga och borsta gärna, när valpen har börjar fälla tänder kan det bildas smuts mellan gamla och nya tanden och det är en ren ekonomisk vinst att borsta tänderna på sin hund varje dag, tandstensbortagning är oerhört kostsamt. Hundens tandhygien är lika viktig som för oss och skapar man en rutin liknande den vi själva har kommer hunden att tycka att det är helt okej och blir en vana precis som den vi skapar för våra barn.









Veckovis:

Öronen; lukta och titta så det ser rent ut, örat skall lukta som den övriga hunden, sur lukt eller kladdig vätska rengörs med en fuktad bomullsrondell som du trär på ditt pekfinger. Pilla så lite som möjligt i hundens öra och låt håret vara kvar om det inte lossar av sig själv.








Tassar, kolla under och mellan tårna och trampdynorna (smuts kan samlas mellan trampdynorna och bil-dar då hårda klumpar som kommer att kännas som ”sten i skon”, om något fastnat pilla bort eller om det sitter hårt kan man behöva schamponera ur tassen.

Är det långt hår mellan trampdynorna råder jag att klippa rent, använd en liten böjd sax. 

Klippa klor, på en liten hund görs enklast genom att man har hjälp av någon som håller hunden i famnen som på bilden# eller att man lägger hunden på rygg mellan sina ben bild# (det sistnämnda kräver dock att hunden.
Den stora hunden är enklast att ha på bordet eller på golvet stående och sedan lyfter man benet o tassen så som man gör när man skor en häst, då ser man tydligt klon och dess pulpa. Klipp med bestämdhet uppifrån ochner på klon se bild#är bekväm med att liggapå rygg i knät, man får under inga omständigheter tvinga hunden till ryggläge, detta måste tränas in, enklast genom att varje dag ge hunden enmysstundpå rygg medan mankliar på magen. När niklipper klor på hunden vill den oftast återta sin tass, det som är viktigast här är tålamod, håll i, tassen, men inteemot, om hunden drar åt sig tassen håll kvar men följ med i hundens rörelse, håller ni emotkommer det att göra ont och det blir en kampmellan dig och hunden och det kan också göra ont i både tass och ben.








Viktigt att veta är att klotången är färskvara en klotång varar ca 1 år till 1 hund sedan skall den slipas eller bytasut. Klotången skall klippa av klon inte klämma av den därför skall den vara vass och du skall klippa med ett bestämt tryck. Om olyckan är framme och ni råkar klippa hål i pulpan, kom ihåg vad jag nämnt innan att inte trösta bäst är att bara klippa vidare och låtsas som det regnar, man kan oftast stoppa blödningen med hjälp av potatismjöl. om ni känner er osäkra på kloklippnings momentet råder jag till att gå till någon och få hjälp, de flesta zoobutiker hjälper till med kloklippning och även hundfrisörer sköter ”bara” kloklipp.


Borsta igenom hunden, använd en karda, gärna en flexikarda som på bilden och bena upp pälsen så att ni ser ända ner till hundens hud, arbeta bakifrån (då kan valpen få sätta sig när den inte orkar mer, valpar har inte ork så länge) och fram och nerifrån.


Det sista man gör är att dra kammen genom för att vara säker på att det är tovfritt.

Tänk nu på att detta är något som skall vara kul för både dig och hunden och där- krävs det rutiner och ett intresse, jag råder alla som känner att pälsvården inte är rolig att klippa sin hund i en kort och praktisk frisyr, antigen lär du dig själv hur man gör eller så lämnar du in på salong, vilket du än väljer så kräver även detta rutiner.


En fullpälsad hund är en fröjd för ögat och själen.









Men den kräver arbete och ingen vare sig hund eller ägare mår bra av att se ut som denna hund.






Vill du ha din hund i full päls skall den borstas och schamponeras varje vecka.

Om du väljer en kortare päls bör den borstas och schamponeras var 14 dag, samt klippas ca var 8 – 10 vecka.